- Haberler
- Kültür Sanat
- Malatya'da Bir İsim, Bir İz: Cezmi Kartay Kimdir?
Malatya'da Bir İsim, Bir İz: Cezmi Kartay Kimdir?
Malatya'nın Bir Caddesinde İsmi Yaşayan Vali: Cezmi Kartay Kimdir?
Malatya Detay : Malatya’da bir caddeye ismi verilen ve şehir hafızasında önemli bir yere sahip olan Cezmi Kartay, sadece bir bürokrat değil, aynı zamanda Türk kamu yönetimi ve siyasetinde iz bırakmış önemli bir şahsiyettir.
İzmit'te 1920 yılında doğan Kartay, ilk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. 1946’da kaymakamlık kursuna katılarak Kemaliye, Akyazı, Çermik ve Baskil’de kaymakam olarak görev yaptı. Ardından 1952-1960 yılları arasında Mülkiye Müfettişliği ve Başmüfettişlik yaptı.
27 Mayıs 1960 darbesi sonrası Haziran ayında Malatya Valiliği’ne atanan Cezmi Kartay, dört yıl boyunca Malatya Belediye Başkanlığı görevini de eş zamanlı yürüttü. Bu dönemde şehirde iz bırakan idari çalışmalara imza attı.
Malatya’daki görevinden sonra Merkez Valiliği ile Tekirdağ ve Gaziantep Valiliği yapan Kartay, 1980 yılında kendi isteğiyle görevinden ayrıldı. Ardından Ankara Ticaret Borsası Genel Sekreterliği görevinde bulundu.
12 Eylül 1980 sonrası başlayan yeni siyasi yapılanma sürecinde, Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) kurucu üyeleri arasında yer aldı. Genel Başkan Erdal İnönü ve diğer kurucuların veto edilmesinden sonra, partinin kurulma sürecini sürdüren ekip içinde yer aldı ve 27 Haziran - 17 Aralık 1983 tarihleri arasında SODEP Genel Başkanlığı görevini yürüttü.
Sonraki yıllarda SHP’de Genel Başkan Yardımcılığı, Ankara ASKİ Genel Müdürlük Yönetim Kurulu, İş Bankası ve Şişecam Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. Cezmi Kartay, Türk kamu yönetimi tarihine dürüstlüğü, devlet ciddiyeti ve Atatürkçü çizgisiyle iz bırakan bir isim olarak geçti.
Fotoğraf Kadrajında yer alan Elinde fotoğraf makinası bulunan kişi, Merhum Nihat İNCEOĞLU. Bir zamanlar Nasuhi Caddesi, Derme İlkokulu karşısında fotoğraf stüdyosu vardı.
Bakmadan Geçme





