Türklere Schengen Kolaylığı!
Türk Vatandaşlarına Schengen Vizesinde Yeni Dönem: Çok Girişli Vize Almak Kolaylaşıyor
Son Dakika : Avrupa Komisyonu’ndan Türk vatandaşlarını ilgilendiren önemli bir vize kolaylığı kararı çıktı. Yeni düzenleme sayesinde Schengen bölgesine seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının çok girişli kısa süreli vize başvuruları daha hızlı ve kolay bir şekilde sonuçlanacak.
Düzenli Seyahat Edenlere Avantaj Sağlanacak
Brüksel’in kabul ettiği yeni kurallara göre, daha önce Schengen vizesi almış ve bu vizeyi sorunsuz şekilde kullanmış olan kişiler, artık daha uzun süreli ve çok girişli vizelere daha rahat erişebilecek.
Yani Avrupa’ya sık seyahat eden ve kurallara uygun davranan Türk vatandaşları için artık 3 yıl ve hatta 5 yıla kadar geçerli vize almak mümkün olacak.
Yeni Schengen Vize Süreleri Nasıl İşleyecek?
Yeni sistem, geçmiş vize süresi ve başvuru tarihine göre kademeli şekilde işliyor:
Önceki vizesi 6 aylık olanlar, bu vize sona erdikten 1 yıl içinde başvurduklarında yeni bir yıllık çok girişli vize alabilecek.
Önceki vizesi 1 yıllık olanlar, bu sürenin bitiminden 2 yıl içinde başvururlarsa 3 yıllık çok girişli vize alma hakkına sahip olacak.
Daha önce 3 yıllık vize almış olanlar ise, bu vizenin bitişinden itibaren 2 yıl içinde başvurduklarında, 5 yıllık çok girişli Schengen vizesi alabilecek.
Ancak yeni vize süresi, başvurulan kişinin pasaport süresinden daha uzun olamayacak ve vizenin geçerlilik süresi, pasaport bitiş tarihinden en az 3 ay önce sona erecek şekilde düzenlenecek.
Kimler Yararlanamayacak?
Yeni Schengen vize kolaylıkları belirli kriterlere sahip kişiler için geçerli olacak. Aşağıdaki gruplar bu kapsamın dışında tutuldu:
Tır şoförleri ve diğer mesleki amaçlarla başvuranlar
Türkiye'de ikamet eden ama Türk vatandaşı olmayan ve vizeye tabi üçüncü ülke vatandaşları
Yeni Vize Kuralları Hangi Ülkelerde Geçerli?
Bu kolaylaştırılmış vize uygulaması, Schengen bölgesine dahil olan 25 ülkede geçerli olacak. İşte Türk vatandaşlarına yeni kurallar çerçevesinde kolaylık sağlayacak ülkeler:
Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, İspanya, Belçika, Avusturya, Polonya, Yunanistan, Çekya, Hırvatistan, Bulgaristan, Estonya, Finlandiya, İsveç, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Romanya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Portekiz.
Bakmadan Geçme





