M. Nurullah Varol

Şifalı Taşlar Akik Taşı

M. Nurullah Varol

Sevgili okurlarım, ‘doğadan gelen şifa’ başlığı ile kaleme aldığım bu yazıda, bu günden başlayarak bilinen taşlar ve bu taşların insan sağlığı üzerindeki etkilerini kaleme alacağım. Geçen yazımızda sizlerle taşların şifa sahasında kullanımının tarihi hakkında genel bilgeler vermeye çalıştım Bu yazımızdan itibaren ise bu taşların isim isim işlemeye gayret göstereceğim; halk arasında da bilenen bir taş olarak Akik taşı ile başlayayım;
Akîk Yanardağ ateş toplarının denize düşmesi ile oluşan, kesildiğinde çok sayıda eş merkezli şerit ve damar görüntüsü veren kuvars türü, silisli bir süs taşı. (Çağbayır 2017: 59) Dünya üzerinde, Rumiyye Denizi’nin sahilleri, Basra, Magrip, Hindistan gibi birçok yerde madeni olan akîk taşının iyisi Yemen’deki San’a’dan çıkarılır. San’a’dan çıkarılan açık kırmızı gül renginde olan bu akîk taşı, şu’a ve nuru bakımından sarı, siyah, beyaz, bakır renginde de olabilen diğer akîk türlerinden daha üstün tutulmuştur. Kusuru, damarı ve bulanıklığı olmayanı; siyah ya da beyaz leke ve benek barındırmayanı, Yemen’de koyu kırmızı renkli ve renkli çizgiler halinde görüleni beğenilir. Akîğin rengini, ışığının değdiği şeye kırmızı renk verdiğine inanılan Süheyl yıldızından aldığına ve bu yıldızın dünyada en parlak Yemen’den görüldüğü için en iyi akîk taşının da Yemen’den çıkarıldığına inanılır.
Akîk yüzük takan kişinin savaşta düşmanından korkmayacağı, bedenin iç ve dışında kan akışını engellediği, hayızlı kadınlar için faydalı olduğu, üzerinde akîk taşı bulunduran hâmile kadınların düşük yapmayacakları, doğumlarını vaktinde yapacakları, akîğindöğülüp toz halinde dişlere sürülmesinin dişleri beyazlatıp diş yüzeyindeki çukurları gidereceği, diş kanamalarını engelleyeceği düşünülür. Vücuda temas ettiği sürece ferahlık verdiği, göze sürme diye çekilince görme yeteneğini artırdığı ve kirpikleri güzelleştirmek için de kullanıldığı bilinmektedir. Ateş, aslında akîk taşını bozar. Bununla birlikte belli bir süre ateşe maruz bırakılmak onu güzelleştirirDuâ edilirken elde akîk yüzük bulunmasının duânın kabulüne vesile olacağı kabîlinden dine sokulmak istenen bazı bid’atler gibi; büyü, sihir, cifir gibi gizemli işlerde de akîk taşının üzerine yazılan duâların etkili olacağına inanılmıştır. Bazı kaynaklarda Hz. Peygamber’e nispet edilen, akîğinmübârek olduğuna ve akîk yüzük kullanmanın fakirliği giderdiğine dâir çeşitli rivâyetler yer almakta ise de bunların zayıf hatta mevzû oldukları kabul edilmektedir. Ebu Reyhân Muhammed bin Ahmed el-Bîrûnî “El-Cemâhir fî Ma’rifet’i-Cevâhir” adlı eserinde bu konuda şöyle der: “İnsanların çoğu Hz. Muhammed’in ‘Akîk takınız.’hadîsininrivâyet edenlerce tahrif edilmiş olduğunu söylerler. Onlara göre, rivâyetin aslında el-Kîk Vâdisi’nde2, et-tahîmçadır kurmak ve en-nuzûl, konaklamak, emredilmiştirAkîkten tarih boyunca kakmacılığın dışında gerdanlık, fincan, kadeh, kupa, tespih, mektup açacağı, şemsiye ve baston sapı gibi eşyalar yapılmış; akîk en çok da mühre, yüzük, yüzük kaşı ve mühür yapımında kullanılmıştır. Akîk, süs eşyası yapımında eski çağlardan bu yana yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Akîkten yapılmış kâselerin özellikle Bizans İmparatorluğu’nda çok popüler olduğu bilinmektedir. 
Şâirler, Muhibbî’nin aşağıdaki beyitlerinde olduğu gibi âşığın gözünü, kanlı gözyaşlarını, sevgilinin dudaklarını, şarap gibi kırmızı renkli birçok varlığı etkili bir şekilde anlatmak için akîği benzetme unsuru olarak kullanmışlardır.
Agat taşı olarak da bilinir. Topraklama taşları arasında bulunan Akik, yarı değerli bir taş türüdür. Kendini tükenmiş ve yorgun hisseden kişiler için birebir olup, kişiyi bedenen ve ruhen dengeler. Doğal taşlar alanında geniş ürün yelpazesiyle ön planda olan mağazamız, Akik taşının da farklı çeşitlerini barındırır. Değişik renklerde, boyutlarda ve özelliklerde gerçek Akik taşı seçenekleri için kategorimizi inceleyebilirsiniz.
Akik Taşı Nedir?
Akik; Kalsedon ile Kuvars mineralinin bir araya gelmesiyle oluşan bir taş türüdür. Bu nedenle ‘Kalsedon Kuvarsı’ olarak da nitelendirilebilir. İngilizcede ‘Agate’ diye bilinen Akik taşı, ayrıca ‘Ölümsüz Taş’ ve ‘Yemen Taşı’ isimleriyle de anılır.
En yaygın renkleri; beyaz, gri, kırmızı, kahverengi, mavi ve yeşildir. Her renkte bulunabildiği için piyasada çok fazla ısıl veya boyalı işlem ile renkleri canlandırılmış akik taşları satışa sunulur. Onun için bu konuda bilinçli davranmak, herhangi bir işleme tâbî tutulup tutulmadığını öğrenmek gerekir.
Taşın Tarihi ve dinimizdeki Önemi
İlk Çağ döneminden bu yana kullanılan Akik; dekoratif amaçla, süs eşyası ve mücevher yapımı için tercih edilmiştir.
Peygamber Efendimizin, hadis-i şeriflerinde bu taştan bahsettiği, Akik taşını yanında bulundurduğu bilinir. Yine İslâmî kitaplar, Resûlullah’ın yüzüğünde akik taşı olduğunu yazmaktadır.
Köklü bir geçmişe sahip olan Akik taşının tarihi milyarlarca yıl öncesine dayanır. Öyle ki, ilk defa Milat’tan önce 20 bin’li yıllarda keşfedilmiş olduğu düşünülmüştür.
Antik Mezopotamyalılar Akik taşını güç sembolü kabul ediyorlardı. (Mezopotamya; Babil, Sümer, Elam, Akad, Asur gibi en büyük ve eski medeniyetlerin doğup geliştiği bölgedir.)
Ticari işlemler için gerekli resmî belgelerde yer alan silindir mühürler yine Akik taşına oyularak yapılmıştır. Söz konusu mühürler, herhangi bir zarara uğramadan günümüze ulaşabilmeyi Akik taşının dayanıklılığına borçludur.
Antik Çin döneminde ise Akik taşının zihni arındırdığına inanılıyordu. Onu üzerinde taşıyan kişilere Çi‘sine kendi yüksek enerjisini verdiği söyleniyordu.
Orta Çağ zamanında ise Akik taşı öküzlerin boynuzlarına takılırdı. Bunun amacı hasatın verimli olmasını sağlamaktı.
Akik taşı ile ilgili efsanelerin bazılarında ise onun şimşek fırtınalarını, gök gürültülerini sakinleştirdiğinden söz edilmiştir.
Müslümanlar indinde de makbul tutulan bu taş, Tevrat’ta da zikredilmiştir.
Akik Taşı Ne Anlam Taşır? Taşın Adı Nereden Gelir?
‘Akik’ kelimesi Arapça’dır. Bu sözcüğün anlamı ise; ‘ırmak, dere yatağı, vadi’ şeklindedir. Bu taş genellikle nehir yataklarında gözlemlendiği için böyle dendiği rivayet edilmiştir.
Akik sözcüğünün Avrupa dillerindeki karşılık geldiği ‘agatan’ (agate, Achat) kelimesi de Sicilya’da bulunan Achates nehir isminden gelir.
Taşı Özellikleri;
1.    Beyazdan siyaha kadar çeşitli renklerde görülür.
2.    Kısmen şeffaf, yarı saydam, çoğu zaman mat / saydam halde bulunur. Renkli kısımları ışığı geçirir. Saydam olan yerleri çoğunlukla kuvars mineralinin yoğunlaştığı bölgelerdir.
3.    Öte yandan Akik taşı, kristalize olabilen bir yapıya sahiptir.
4.    Mükemmel bir simetri içerisinde, katmanlaşan mineral tortularından meydana gelmiş bantlarıyla muazzam bir kaliteye sahiptir.
5.    Magmatik kayaçlar ile yeraltı sularındaki silika tortularıyla bir kombinasyonu olarak oluşur.
6.    Güçlü bir iyileştirici olduğuna inanılan Akik taşı aynı zamanda terapi aracı olarak görülmüştür. Meditasyon uygulamalarında da kendine yer bulur. Doğanın ve Güneş’in enerjisini kullanan kişiye aktardığından söz edilmiştir.
7.    Özgül ağırlık 2,57 – 2,65 şeklindedir.
8.    Sertlik derecesi –dünyaca ünlü Mhos cetveline göre- 6,5-7 olarak belirtilir.
9.    Yarı kıymetli (semiprecious), parlak ve sert bir taş cinsidir.
10.    Deniz sahillerinde, bazalt damarları arasında, çöllerde ve ırmak yataklarında yumrular, münferit kütleler hâlinde gözlemlenir. Kesildiği zaman dışını kaplayan yeşil-kahverengi, koyu gri kabuğunun altında damarları ortaya çıkar. Bunlar tek merkezli daireler şeklindedir.
11.    Bazen yumruların ortasında bir boşluk olduğu, bunun içinde de su bulunduğu görülmektedir.
12.    Tarih boyunca; baston ve şemsiye sapı, mektup açacağı, kupa, kadeh, fincan yapımında kullanılmıştır.
Renkleri ve Akik Taşı Çeşitleri Nelerdir;
En yaygın bazı  türleri şöyledir:
1.    Mavi Akik,
2.    Yosunlu Akik,
3.    Yeşil Akik,
4.    Kırmızı Akik,
5.    Çubuklu Akik,
6.    Ateş (Kahverengi)akik,
7.    Oniks (siyah) Akik,
8.    Ağaç akik.
Nerede Bulunur?
Bu taşın en fazla çıkarılmakta olduğu bölgeler şu şekilde sıralanabilir:
•    Türkiye (Özellikle Yozgat, Erzurum, Ankara ve Eskişehir),
•    İtalya,
•    Çin,
•    Meksika,
•    Almanya,
•    Mısır,
•    Brezilya,
•    Hindistan,
•    Uruguay,
•     
Hangi Çakra ile Uyumlu?
Bu taş Sakral Çakra (Altın Karın Çakrası) ile uyumlu çalışır. Söz konusu çakra, üreme organlarını, mesaneyi ve bağırsakları kontrol eder. Vücudumuzun ikinci çakrası olup, testosteron ve östrojen hormonlarını, cinsel duyguları yönetir. Bedenin duygu merkezidir. Gücü, onuru, âdil olmayı temsil eder.
Hangi Burcun taşıdır?
Doğal taşlar genellikle bir ya da birkaç burç ile uyum sergiler. Akik taşı bu noktada en geniş yelpazeye sahip taşların başını çeker. 8 burç ile uyumlu olduğu bilinmekte olup bunlar şöyle sıralanabilir:
1.    Oğlak,
2.    Terazi,
3.    Başak,
4.    Aslan,
5.    Yengeç,
6.    İkizler,
7.    Koç
Taş Ne İşe Yarar?
Doğal taşlara atfedilen faydaların bilim insanları tarafından kanıtlanmış olmadığı, tıpta genel kabul görmediği unutulmamalıdır. Bu durum Akik taşı faydaları için de geçerlidir.
Lâkin; çeşitli kaynaklara, mitolojilere, efsanelere ve kullananların tecrübelerine göre Akik’ in bu etkileri meşhur olmuştur. Şöyle ki;
Fiziksel Olarak Taşın Yararları ise;
1.    Metabolizmanın daha düzgün çalışmasına yardımcı olduğu düşünülür.
2.    Erkeksi, güçlü enerjiye sahip olduğuna ilişkin bir görüş vardır. Bu yüzden cinsel güç ve üreme organları için yararlı olduğu savunulur.
3.    Gerginliği azalttığından, vücuda sıcaklık hissi verdiğinden söz edilir.
4.    Lenflerin sirkülasyonunu rahatlattığı, vücudu kuvvetlendirdiği, zindelik verdiği rivâyet edilmiştir.
5.    Akik taşı faydaları arasında ayrıca: 'Düşük tansiyonu normale döndürür. Kan basıncını dengeler. Çeşitli fiziksel hastalıklara şifalıdır.' tarzı söylentilere de rastlanmaktadır.
Zihinsel ve Psikolojik Açıdan Taşın Yararları:
1.    Tehlikelerden koruduğu rivayet olunmuştur.
2.    Nazara, karabasana, korkaklığa ve uykusuzluğa iyi geldiğinden söz edilmiştir.
3.    Gerçeklerin daha kolay farkına varmayı kolaylaştığına inanılmaktadır. 'Bu taş, insanın gözünü açar.' demişlerdir.
4.    İddiaya göre, Akik taşı yararları sayesinde kişinin uyumsuzluklarına son verir. Ruh ve beden arasında bir denge kurar.
5.    Stresi yok ettiği, vücudu fazla elektrik yükünden arındırdığı, zararlı enerjileri temizlediği kabul edilir.
6.    Kişinin insanlarla ve çevresiyle uyum sağlamasına yardım ettiği bildirilmiştir. Sosyalleşmeyi kolaylaştırdığına inanılır.
7.    Cesaretlendirdiği, korkuları yenmeye faydasının olduğu ileri sürülmüştür.
8.    'Mantık gücünü, aklı, zekâyı geliştirir.' şeklinde bir söylenti vardır.
9.    İyimserlik hissi ve keyif verdiği ileri sürülmektedir.
10.    Çocukların cebine Akik taşı koymak önerilir. Bu taşın çocuğu olumsuz duygu ve düşüncelerden, kavgadan uzak tutacağına inananlar vardır.
11.    İşlerin daha başarılı olmasına katkıda bulunduğu, malı bereketlendirdiği düşünülmektedir.
TaşıN Temizliği Nasıl Yapılır?
Taşınızın negatif enerjilerinden arınmasını ve size en iyi şekilde hizmet etmesini istiyorsanız düzenli temizlemelisiniz.
Bunun için aşağıdaki yöntemlerden birini uygulayabilirsiniz:
1.    Toprağa gömme,
2.    Tütsü yakıp Akik taşını yanında bekletme,
3.    Akan suyun altında üç-dört dk boyu –sabun kullanmadan- yıkama,
4.    Himalaya Tuz Lambasının çevresine yerleştirip beklemeye bırakma.

Yazarın Diğer Yazıları